Ön itt van:

Látásproblémák

Akromatopszia (színvakság)

Ez a betegség teljes, vagy részleges színérzékelés hiányával jár. A betegség oka az lehet, hogy a csapok nem megfelelően működnek, túl kevés van belőlük vagy hiányoznak,ezek felelősek a színlátásért és éleslátásért. Ez egy genetikai betegség, de előfordulhat, más szembetegségek következtében is. Szemtengelyferdülés (asztigmia)

Az asztigmia a szem egyfajta fénytörési hibája, a harmadik leggyakoribb szembetegség a rövidlátás és a távollátás után. Az asztigmiás szem a párhuzamos fénysugarakat sehol sem gyűjti egy pontba, hanem gyűjtővonalakban egyesíti. Az asztigmia mértékét ugyanúgy dioptriában adják meg, mint a rövidlátásét vagy a távollátásét

Az asztigmia kétféle lehet:
* szabályos asztigmia - esetén a legdomborúbb és leghomorúbb tengely derékszöget zár be egymással. Ezt az elváltozást lehet korrigálni ún. Cilinderes szemüveg lencsével *szabálytalan asztigmia -általában valamilyen másik betegség, hegesedés, sérülés következtében jön létre. A szaruhártya legdomborúbb és legkevésbé domború tengelye hegyesszöget zár be. A szabálytalan asztigmia kontaktlencsével ill. szaruhártya géllel korrigálható.

Daltonizmus

Ezt a látáshibát a csökkent színlátás jellemzi. A beteg nem tudja megkülönböztetni elsősorban a piros és zöld színeket egymástól, de ez előfordulhat más színekkel is . A színtévesztés leggyakrabban, férfiaknál fordul elő. Rövidlátás (Myopia latin)
A leggyakoribb fénytörési hibája a szemnek. A leggyakoribb hiba refrakciós a szem. Ez a károsodás abban nyilvánul meg, hogy a szem fénytörő képessége az egészségesnél nagyobb, mert a szemgolyó túl hosszú, vagy a szemlencse és a szaruhártya az egészségesnél domborúbb.
Ezt a látáshibát negatív görbületű, konkáv lencséjű szemüveggel, vagy kontaktlencsével korrigálják. Ha Ön rövidlátó, akkor a dioptriáját negatív szám jelöli.

A rövidlátás mértéke szerint a rövidlátás lehet:
* enyhe, legfeljebb −3 dpt
* közepes, kisebb mint −6 dpt
* magas - több mint – 6 dpt

Távollátás (, Lat.Hyperopia)

A rövidlátás mellett leggyakoribb látáshiba, melyet a szem fénytörése okoz. Távollátást az okozza, hogy a szem fénytörő képessége nem elegendő, mert a lencse laposabb, vagy hiányzik.
A távollátás korrigálásához konvex lencséjű szemüveget vagy kontaktlencsét használnak. Ha Ön távollátó, akkor a dioptriáját pozitív szám jelöli.

Szemtekerezgés (latin nystagmus)

Ez a betegség a szemgolyók akaratlan, ritmusos rezgésével, mozgásával jár.

Szemtekerézgénél a szemgolyók mozgása a következő lehet:
* Vízszintes
* Függőleges
* Forgó
* Ferde

Kancsalság

A két szem együttmozgásának zavara, a szemizmok gyengesége okozza. Következésképpen, változik az egyik szem látószöge a másikhoz képest. A kancsalság következtében sérül térlátás. Kancsalságot lehet korrigálni szemüveg és gyakorlatok segítségével. Műtéti beavatkozással is helyreállítható a kancsalság

Kancsalság lehe: * Széttérő - a szemek a látószögtől kifelé fordulnak
* Összetéről - a szemek a látószögtől befelé fordulnak

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az újdonságokról
Mobil verzió
Szeretné folytatni?